Skip to content

Gambler’s fallacy

Gambler’s fallacy

Stel je voor dat je een spelletje kop of munt aan het spelen bent. Er wordt vijf keer achter elkaar kop gegooid en jij bent aan zet. Wordt de volgende worp kop of munt? Kans is groot dat je voor munt kiest. Het zou namelijk wel heel toevallig zijn als het zes keer op een rij kop is. Toch?

Dit is een klassiek voorbeeld van de ‘gambler’s fallacy’. Dit is de misvatting dat wanneer een bepaalde gebeurtenis (munt gooien) een tijd niet gebeurd is, de kans toeneemt dat het wel gebeurt. Deze misvatting is gebaseerd op de aanname dat de resultaten uit het verleden invloed uitoefenen op de kans van een toekomstig resultaat. Terwijl in werkelijkheid de kans op kop of munt bij iedere worp gelijk is, namelijk 50/50. Een munt heeft geen geheugen en zal op geen enkele wijze beïnvloed worden door het resultaat van eerdere worpen.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.